ברוכים הבאים לקורס שנורקינג, קורס מקוון למימון המונים. אני ד"ר תמר עילם גינדין, ואתם…
אתם בשלב מסוים בקמפיין תעשו כמעט הכול כדי למצוא תומכים גדולים, אבל יכול להיות שדווקא זה המקום שצריך לשים לב ולהיות מודעים.
כמעט בכל קמפיין שאני עושה יש מדרגת תמיכה גבוהה ומוגבלת כלשהי שמאפשרת לתומך לקבל תודה פומבית (מעבר לפוסט התודות בפייסבוק): אם זה ספר אז בתודות בהקדמה או בסוף, אם זה סרט אז תודות רגילות ותודות מיוחדות בקרדיטים, ב"גור גולש לאולימפיאדה" זה היה הדפסת השם על המפרש של הגלשן, ובקמפיין של יער הקקאו היה אפשר לקבל פרלין על שמך (אני תמכתי במדרגה הזאת, אבל לצערי פרלין "זרש" עם לימון על קליפתו, עשבי תיבול וחלב קוקוס, לא זכה לפופולריות מספקת כדי להיכנס לקבועים. אנשים מוזרים).
ב"מגילת אסתר מאחורי המסכה" הייתה תשורה של 22,000 ש"ח שמאפשרת לתומך לקרוא לבית ההוצאה לאור איך שהוא רוצה. אף אחד לא תמך בה, ואני די שמחה כי אני אוהבת את השם "זרש" שבחרו כל התומכים.
יש שני סוגים של בעיות שעלולות להתעורר מתמיכות גדולות כאלה:
ניצול התמיכה להכשרת שֶׁרֶץ (Washing)
ב"גור גולש לאולימפיאדה" חששנו שגוף מסחרי שעשה עוול למשפחה של גור ירצה לתמוך בקמפיין כדי לנקות את ידיו. במדרגת התמיכה של "הלוגו שלך על המפרש" כתבנו לדבר איתנו קודם, כדי לוודא שזה מתאים. גם גלי לופו אלטרץ כותבת כך במדרגות החסות בספרים שלה, כי היא לא מסכימה לפרסם יצרן של חומר גלם שהיא לא מעריכה.
בסרט "שומרי ים המוות" היו תודות בלתי מוגבלות בקרדיטים, ותשורה מוגבלת של תודות מיוחדות. בתודות הקצרות הגדרנו מראש כמה מילים, כדי שמי שירצה לפרסם יוכל, אבל בלי להתחיל לפרט יותר מדיי. בכל זאת, זו תשורה של 256 ש"ח וצריך להיות הבדל בינה לבין התודות המיוחדות.
בתשורות של התודות בקרדיטים לא כתבנו לדבר איתנו קודם, ואחד הגופים שתמך היה חברה שמנצלת את משאבי ים המלח. כשהיוצרים הבינו שהתמיכה של אותה חברה היא Greenwash, הם החזירו לתומכת את כספה ולא כללו אותה בתודות המיוחדות.
התופעה של WASHING היא תופעה שבה גופים שעושים עוול חברתי או סביבתי, מבליטים תרומה לחברה או לסביבה כדי לכסות על העוולות האחרות שלהם. למשל הקהילה הלהט"בית מתנגדת לכך שמדינת ישראל משתמשת בת"א בכלל ובמצעד הגאווה בפרט בשביל pinkwashing בזמן שלא נותנים להם זכויות שלסטרייטים הן מובנות מאליהן. Social washing זה כאשר תורמים במופגן למטרות חברתיות בזמן שעושקים את העובדים, למשל, ו-greenwashing זה אותו דבר אבל עם איכות הסביבה.
דוגמה לא מקמפיין מימון המונים: אני מתנדבת בבישולים וחברה בקבוצות פייסבוק שונות של עמותת "לא עומדות מנגד – מסייעות לנשים במעגל הזנות". העמותה רצתה להפיק סרטון הסברה, וקיבלה אולפן בחינם, כתרומה. כשהגיעו לשם אחת משורדות הזנות שבאה להצטלם זיהתה את בעל האולפן, התורם, כמישהו שפגע בה בעבר. הן לא צילמו שם.
לא כל סוגי ה-washing הם בהכרח רעים, ולכן כותרת השיעור היא שצריך לחשוב ולא שצריך לשלול לגמרי:
בקמפיין נטיעות שלא צלח בסוף, הארגון דווקא שמח להיות ה-greenwash של מפעלים מזהמים, כי כל המהות שלו הייתה הפחתת טביעת הרגל הפחמנית של אותם מפעלים. טביעת רגל פחמנית זה מדד לנזק לסביבה, ומפעלים יכולים לאזן את הנזק באמצעות נטיעת עצים, ש"אוכלים" גזים מזהמים ו"מפליצים" חמצן ועושים צל ונעים. כלומר לרתום את הצורך ב- greenwash כדי לעשות באמת שיפור באיכות הסביבה.
התערבות בקבלת החלטות
תומכים בסכומים גדולים עלולים לחשוב שהם עכשיו יכולים לקבל ולשנות החלטות. צריך להיות מאוד ברורים בקשר למה התמיכה מאפשרת ומה לא. נכון שאני שיניתי את תמונת השער של מגילת אסתר מאחורי המסכה בעקבות בקשות של תומכים, אבל אלה היו תומכים רבים, בסכומים קטנים, והשינוי לא הפריע לי. לבוא לקראת התומכים זה מצוין. אבל תמיכה מותנית זה רע.
לי זה קרה רק פעם אחת, ולא בהדסטארט אלא בפטריאון. זה מה שגמר לי את הפודקאסט "איראניום מועשר". עשיתי פטריאון כי הפודקסט שאב כמחצית מזמן העבודה שלי, והגעתי לצומת דרכים של לקבל תמיכה או לחדול. הרעיון המקורי היה שהפודקסט הציבורי ימשיך פעם בשבועיים, ובשבועות שבין לבין יהיו פרקים מוגבלים לפטרונים. כבר על ההתחלה אחד התומכים כתב לי שהוא תומך כי הוא בעד שיהיה יותר תוכן איכותי חינמי, והוא הגדיל את תמיכתו כדי שלא אגביל תכנים לפטרונים בלבד. זה אפילו לא היה סכום ענק, אבל שאלתי את הפטרונים האחרים שהיו – היו באותו זמן פחות מעשרה – והם הסכימו. וברגע שגם תכני הביניים עלו לפודקסט המקורי, הפסיקו להצטרף פטרונים.
דוגמה לחסות יותר גדולה שהייתה כרוכה בשינוי תוכניות דווקא לא קשורה למימון המונים – הפועל ת"א קיבלו חסות מעמותת ויגן פרנדלי בתחילת אוגוסט 2022, ונאלצו לבטל בהתראה של ימים בודדים אירוע התרמה שהיה אמור להיערך במסעדת "רק בשר".
לסיכום: בתשורות עם פרופיל גבוה – כאלה שכוללות תודות או פרסום, יכולים להיות גופים שירצו לנצל את הפרסום והתמיכה כדי לשפר את תדמיתם, בזמן שביד השנייה הם מזהמים או עושים עוול. יכולים גם להיות תומכים גדולים שיחשבו שזה מקנה להם זכות להתערב בהחלטות. אנחנו צריכים לזהות את התשורות המועדות לפורענות ולחשוב ולהציב את הגבולות שלנו מבעוד מועד. זה בסדר להסכים לחלק מהדברים, כל עוד אנחנו מודעים לזה ומחליטים שעדיין שווה לנו.
שיעורי הבית: לבדוק אם יש לנו תשורות שעלולות לפתוח פתח להכשרת שרצים או להתערבות, ולחשוב אם יש סוגי תומכים שלא נרצה שיתמכו בהן, או שכדאי להוסיף הבהרה עם סייגים.
השיעור הבא הוא השיעור האחרון במודול הניהול! נדבר בו על ליווי, ייעוץ וניהול חיצוני של קמפיינים. אני מחכה לכם שם!